Hoe schoenen onderhouden?

Je hebt net een paar nagelnieuwe schoenen gekocht. Hoe zorg je er nu voor dat je nieuwste aanwinst in je schoencollectie ook lang die nieuwe look houdt? 

Het hang ervan af uit welk materiaal je schoen gemaakt is. Hier onderscheiden we 6 grote categorieën:

  1. Gladleder
  2. Vetleder
  3. Suède/Nubuck
  4. Lakleder
  5. Canvas
  6. PU (Polyurethaan)


1. Gladleder

Het is belangrijk om preventief te werken en je lederen schoenen wekelijks in te spuiten met een waterafstotende protectorspray (Woly combi care). Niet alleen is je leder dan minder aantastbaar door regen, maar de spray legt een hydrofobe laag op het leder waardoor vocht en vuil niet kunnen indringen in de poriën van het leder. Je schoen behoudt veel langer zijn originele look and feel wanneer je regelmatig je schoenen inspuit.

Er komt natuurlijk een dag dat je vaststelt dat de schoen er toch niet meer hetzelfde uitziet als wanneer je hem voor het eerst aantrok. Dan kan je je gladlederen schoen een onderhoudsbeurt geven. Je begint met je schoen af te borstelen met een schoenbortstel van paardenhaar. Zo maak je het leder helemaal vrij van vastzittend vuil en onzuiverheden. Leder is echte huid en moet gevoed worden. Indien leder niet gevoed wordt, zal dit uitdrogen. Je kan met ledermeld je schoen voeden of een voedende schoensmeer gebruiken. Deze laatste heeft als voordeel dat je tegelijk voedt als de kleur bijwerkt. De schoensmeer breng je met een schoenkwast of een een niet pluizende doek aan op het leder. Een kleine hoeveelheid volstaat reeds. Laat nu je schoen enkele uren drogen en blink hem dan op met een propere niet pluizende doek. Glans verzekerd ! 


2. Vetleder

Een vetleder is in essentie een leder dat behandeld is met vet. Het heeft dan vaak ook een diepere tint dan een gladlederen schoen. Het vetleder zal door contact met de lucht stilletjes aan beginnen uit te drogen. Dit zie je onmiddellijk aan de lichter wordende tint. Wekelijks je vetlederen schoen behandelen met een tube 2 wax, houdt het leder ingevet, soepel en donker.

Bij vetleder is het eveneens aangewezen om je schoenen wekelijks in te spuiten met een waterafstotende protectorspray (Woly combi care). Niet alleen is je leder dan minder aantastbaar door regen, maar de spray legt een hydrofobe laag op het leder waardoor vocht en vuil niet kunnen indringen in de poriën van het leder. Je schoen behoudt veel langer zijn originele look and feel wanneer je regelmatig je schoenen inspuit.

3. Suède/Nubuck

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid toont. Suède is hierdoor minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof. Nubuck lijkt een beetje op suède maar hier wordt aan de bovenkant van de huid licht geschuurd, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Nubuck is wel wat dikker dan suède.

Hoewel deze materialen de reputatie hebben van slecht onderhoudbaar te zijn, is het onderhoud vrij simpel. Het is belangrijk om preventief te werken en je schoenen wekelijks in te spuiten met een waterafstotende protectorspray (Woly combi care). Niet alleen is je leder dan minder aantastbaar door regen, maar de spray legt een hydrofobe laag op het materiaal waardoor vocht en vuil niet kunnen indringen in de poriën. Je schoen behoudt veel langer zijn originele look and feel wanneer je regelmatig je schoenen inspuit.

Schoenen uit suède/Nubuck kan je niet met schoensmeer behandelen. Je kan wel een flacon woly suede velours liquid in de juiste tint gebruiken. Deze flacon bevat een gekleurde vloeistof. Deze kan je met het handige sponsje aan de bovenzijde van de flacon op de schoen doppen. Zo hernieuw je de kleur en ziet je schoen er weer als nieuw uit. Na gebruik nog even opruwen met een bortsel en je schoenen kunnen er weer tegenaan. 

4. Lakleder

Lakleder is leer waarvan een kant met een flexibel, waterdicht laagje is bedekt met een hoogglanzend oppervlak dat uit verschillende lagen zoals vernis en lak bestaat. Lakleder mag je nooit behandelen met een waterafstotende protectorspray omdat deze de vernislaag zou kunnen aantasten. Elke maand het lakleder behandelen met lack cream patent houdt het lakleder soepel en zordt ervoor dat de laklaag niet breekt.

 

5. Canvas

Het is belangrijk om preventief te werken en je canvasschoenen wekelijks in te spuiten met een waterafstotende protectorspray (Woly combi care). De spray legt een hydrofobe laag op het canvas waardoor vocht en vuil niet snel kunnen indringen. Je schoen behoudt veel langer zijn originele look and feel wanneer je regelmatig je schoenen inspuit.

Je kunt tevens gebruik maken van zeepwater op een schone spons en afvegen met een vochtige doek om lichte vlekken te verwijderen. Er is nog een andere methode voor het efficiënte onderhoud van canvas schoenen: heb je een nagelborstel en shampoo voor tapijten? Gebruik die dan voor je canvas schoenen.


6. PU (Polyurethaan)

Een schoen uit polyuretaan is een ledervrij schoen uit kunststof. Qua onderhoud kan enkel met zeepwater en een spons de vlekken verwijderen. Behandelen met een waterafstotende protectorspray is bij een kunststoffen schoen overbodig.